به نظرم نمایش کالیگولا که یکی از متنهای شاهکاره اینقدر جذابیت داره و قوی هست که هر تماشاگری ممکنه بعد از خوندن متن نمایش و دیدن شاهکارآقای غنی زاده و گروه هنرمندشون خودش رو بتونه جای کارگردان قرار بده و با زاویه دید خودش در راستای جذابتر شدن اثر کار رو بازسازی کنه . شاید خود من هم که تا قبل از دیدن نمایش ،متن نمایشنامه رو نخونده بودم و پس از دیدن کار متن رو خوندم تو این چند شبی که از دیدن اجرا میگذره مدام صحنه های نمایش رو ناخودآگاه تو ذهنم مرور میکنم و دوباره به متن نمایش مراجعه میکنم و توی ذهنم صحنه ها رو تغییر میدم ، مرور میکنم و شاید هم بازسازی . در این زمینه چندتا نکته ذهنم رو مشغول کرده بود که خواستم با دوستان تیوالی هم مطرح کنم:
ا- وقتی متن رو مطالعه کنیم میبینیم که توی خیلی از جاها با توجه به فضای فرهنگی و سیاسی فعلی کشورمون امکان وفاداری کامل به متن امکانپذیر نیست و اتفاقا ارائه و اجرای نمایش آقای غنی زاده (مثل صحنه مرگ کائسونیا) عالی و اثر گذاره و به نقاط قوت کار تبدیل شده. کما اینکه قطعا آقای غنی زاده بارها و بارها متن رو خوندن و قطعا بهترین راهکار اجرا رو از با توجه به شرایط و امکانات و زمان درنظر گرفتن.
2-این اتفاق خیلی خوبیه که بخش عمده تماشاگرها نه تنها با کار ارتباط برقرار کردن حتی ذهنشون به چالش کشیده شده و تو کوتاهترین زمان متن رو خوندن و به شخصیت و اعمال کالیگولا و اطرافیانش فکر میکنند و ممکنه نمایش بعضا تو رفتارها و زندگی روزمرشون تاثیرگذار باشه.
3-کار آقای غنی زاده خیلی ها رو با تئاتر آشنا و خیلی ها رو با تئاتر آشتی داد.ای کاش مسئولین عزیز حوزه تئاتر وحتی مقامات تصمیم گیرنده رده بالاتر از جمله وزیر محترم ارشاد،شهردار محترم و حتی نمایندگان مجلس و شخصیتهای تصمیم گیرنده فرهنگی ضمن دیدن نمایش راجع به تاثیرات این کار و آثار نمایشی مشابه
... دیدن ادامه ››
اطلاع حاصل کنند و بدونند که اگه حمایت از هنرمندان به نحو مطلوب انجام بشه قطعا اتفاقات خیلی خیلی بهتری در انتظار تئاتر و هنر مملکت هست.
4-بدون شک وقتی درباره این کار صحبت میکنی نمیشه از بازی بدون نقص و شاهکار "صابر ابر " نازنین یاد نکنی. هر چقدر فکر کردم هیچ کسی دیگری رو نتونستم جایگزین این هنرمند عزیز برای نقش پیدا کنم. از حالتهای چهره ، صدا ،حرکات موزون بدن و.......
5-شخصیت کالیگولا به نظرم فی نفسه بد نیست و تنفر نمیاره. جه جور با افکارش برخورد کردن و جه جور باهاش کنار اومدنه که مهمه و میتونه انسان رو به چالش بکشه.
6-در آخر دو تا سوال راجع به نحوه اجرا داشتم که اگه دوستان راهنمائی کنند ممنون میشم. چرا کارگردان فضای آشپزخانه و غذا رو برای فضای اصلی کار انتخاب کرده وحتی نوع مرگ کالیگولا رو هم به اون ربط میده؟ شاید اینکه برخی از تماشاگران میگن که زمان کار زیاد بوده ( که به نظر من با توجه به متن اصلی اصلا زیاد نبود) بخاطر این فضا و خستگی ذهن ناشی از تاثیر این فضای نسبتا تکراری بوده . همچنین چرا تاکید و اصرار کارگردان بر گریم و ترکیب این چنینی چهره و لباس بازیگران بوده؟ آیا برای این بوده که هر نوع برداشت و تغییر تو چهره بازیگران ذهن تماشاگر رو از متن اصلی و هدف نویسنده دور میگرده؟ این دو مورد از همون مواردی که من رو بین متن اصلی و کار آقای غنی زاده گیج میکنه و دنبال دلیل و قانع شدنم.
و در آخر سپاس از همه عوامل و بازیگران توانمند اثر وتشکر مجدد از آقای غنی زاده برای 3 ساعت جذاب و ساعتها تفکر و درگیری ذهن بعد از اون و سپاس از صابر ابر برای اینکه به نمایش کالیگولا جذابیت فوق العاده ای بخشید. بابت اینکه وقت دوستان رو گرفتم شرمنده .