در روز
از روز
تا روز
آغاز از ساعت
پایان تا ساعت
دارای سانس فعال
آنلاین
کمدی
کودک و نوجوان
تیوال | محسن حسن‌زاده
S3 > com/org | (HTTPS) 78.157.41.91 : 22:40:49
 

فعال هنری

 ۳۱ فروردین ۱۳۵۹
«تیوال» به عنوان شبکه اجتماعی هنر و فرهنگ، همچون دیواری‌است برای هنردوستان و هنرمندان برای نوشتن و گفت‌وگو درباره زمینه‌های علاقه‌مندی مشترک، خبررسانی برنامه‌های جالب به هم‌دیگر و پیش‌نهادن دیدگاه و آثار خود. برای فعالیت در تیوال به سیستم وارد شوید



گفت‌‌و‌گو با مدیر یکی از قدیمی‌ترین تماشاخانه‌های تهران
سنگلج جای شاگرد تنبل‌ها نیست


علی عابدی، مدیر تماشاخانه سنگلج، از ایجاد نگاه جدید در پذیرش نمایش‌های ایرانی خبر داد.

به گزارش سایت ایران تئاتر، بی‌شک تماشاخانه ... دیدن ادامه ›› سنگلج به‌ واسطه پیشینه، اجرای نمایش‌های ایرانی و فعالیت گروه هنر ملی در آن، به عنوان پایگاه رشد تئاتر ایرانی شناخته می‌شود. این تماشاخانه در طی سال‌ها به واسطه تحولات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی و تغییرات مدیریتی و نگاه‌های متفاوت، با دگرگونی‌های بسیار روبه‌رو بوده است.

علی عابدی که مدتی است به عنوان مدیر جدید این مجموعه فعالیت خود را آغاز کرده، با اشاره به جایگاه و برنامه‌های در نظر گرفته شده برای این تماشاخانه قدیمی گفت: «سنگلج یکی از تماشاخانه‌های قدیمی است که بخش مهمی از تاریخ تئاتر ایران را رقم زده است، بنابراین اهمیت بسیاری دارد.»

او با اشاره به برنامه‌های در نظر گرفته شده برای این تماشاخانه ادامه داد: «قصد داریم این مکان را از بافت صرفا سنتی آن خارج کنیم و به هویت اصلی‌اش که اجرای نمایش ایرانی به معنای درست و با کیفیت است، بازگردانیم. این تماشاخانه دیگر هر نمایشی را که فاقد ارزش‌های دراماتیک باشد قبول نمی‌کند.»

مدیر تماشاخانه سنگلج در پاسخ به این سئوال که کیفیت از نگاه او به چه معناست توضیح داد: «شاخص کیفیت، درام نمایش ایرانی است. بسیاری از کارهایی که می‌بینیم فاقد شخصیت‌پردازی و ارزش‌های ادبی هستند. آثار شاخص بسیاری داریم که در این سالن اجرا رفته‌اند و می‌توانیم به آن‌ها استناد کنیم. متاسفانه طی سال‌های گذشته هر کاری را به عنوان نمایشنامه سنتی در قالب نمایش ایرانی به اجرا گذاشته‌ایم و وضعیت تماشاخانه سنگلج به گونه‌ای شده که کارهای اجرا شده در آن کیفیت لازم را نداشتند.»

او در رابطه با امکان از دست دادن مخاطبان ثابت و محلی این سالن به واسطه تغییر رویکرد اجرایی نمایش‌ها عنوان کرد: «نمی‌توانیم یک تماشاخانه و ظرفیت اجرایی آن را محدود به تعدادی مخاطب ثابت منطقه بکنیم. پیش از این نمایش‌هایی داشته‌ایم که تماشاگران از سراسر تهران برای دیدن آن به این تماشاخانه می‌آمدند، اما این امکانات نادیده گرفته شده و به موارد دم‌دستی بسنده کرده‌ایم. موافق نمایش سنتی‌ام، اما نمایش‌هایی که از کیفیت لازم برخوردار باشند. اکنون نه هنرمندان و نه تماشاگران حاضر نیستند به این تماشاخانه بیایند. حتی بسیاری از هنرمندان فکر می‌کنند هر کاری که از همه جا رانده شده به این سالن می‌آید یا به قولی شاگرد تنبل‌ها به سنگلج می‌آیند، در صورتی که این‌گونه نیست.»

عابدی با بیان اهمیت بحث اطلاع‌رسانی خاطرنشان کرد: «به لحاظ اطلاع‌رسانی اخبار سنگلج مشکلاتی داریم، سایت تماشاخانه به روز نیست و فاقد جذابیت‌های بصری است. طبق صحبت‌هایی که با مدیران هنرهای نمایشی داشتیم، قرار است به زودی اقدامات قابل توجه و متمرکزی در این زمینه شکل بگیرد.»

این کارگردان تئاتر در رابطه با سرنوشت واگذاری ساختمان کنار تماشاخانه گفت: «در 20 روز اخیر که به این مجموعه پیوسته‌ام، دو جلسه با مهندس خلیل راحتی مدیر عامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران و شهردار منطقه داشته‌ایم. این ماجرا و ابعاد مختلف آن از هفته آینده پیگیری خواهد شد تا ساختمانی را که آقای قالیباف، شهردار تهران، روی آن دستور دادند بتوانیم در اختیار بگیریم.»

او با تاکید بر هویت‌بخشی دوباره این تماشاخانه گفت: «برنامه‌های متنوعی برای باز کردن پای مخاطبان به تماشاخانه داریم. برگزاری نشست‌های ماهانه «تئاتر از نگاه سنگلج» با حضور هنرمندان مطرح و اجرای نمایشنامه‌خوانی با همکاری کانون نمایشنامه‌نویسان خانه تئاتر از جمله‌ آن‌هاست که در حال رایزنی و پیگیری آن هستیم.»

عابدی در پایان سخنانش با اشاره به برنامه اجرایی تماشاخانه سنگلج بیان کرد: «تعهدات اجرایی که از دوره مدیریت پیشین سالن به گروه‌ها داده شده، پابرجا خواهد ماند. این برنامه‌ها تا پایان سال مشخص شده است. همچنین تعدادی از کارگردان‌ها را برای اجرا در تماشاخانه دعوت کرده‌ایم که به زودی نام‌شان اعلام می‌شود.»
سلام

فضای مناسبی ایجاد شده برای اثبات. رفقای تیوالی می توانند آغازگر باشند که بوده اند برای رواج فرهنگی (اتفاقن این اصل فرهنگ است) که اصالت را برای اثر می داند نه سازنده ی آن... توصیه می کنم به همه رفقایم که "هزار شلاق" را ببینید و فضای گفت و گو را برای این نمایشِ اصیل باز کنید که باز کرده اید ولی فراتر از این آرزوست که شایسته هستند "هزار شلاق" ی ها...
سپاس آقای حسن زاده عزیز و ممنون از همراهی هایت رفیق!
۲۲ خرداد ۱۳۹۴
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید
نمایش "صدای آهسته برف"
گذشته از همه نقد و بحثها که خوشبختانه زمینه ساز آن است در تجربه گرایی صحنه ای خود در همان نقطه آغازِ خلق، یک منطق قوی در جهت شکل فضاسازی، کنش، رفتار و شکل میزانسن به تماشاگر ارائه می کند. مسئله ای که فقدان آن هنوز در عموم نمایش هایی دیده می شود که خالقان آن واژه تجربه گرایی را نه به داعیه و ادعا بلکه به زر و نه به عین بلکه به ذهن به اثرشان منصوب می کنند.
همین کافی است که از جابر رمضانیِ عزیز، گروه همراه، خصوصن بازیگرانِ لایقش تشکر کنم...
سلام و عرض ادب به همه دوستان عضو تیوال...

مدتی بود که قصد کرده بودم جملاتی را از سر برقراری یک دیالوگ دوستانه (که آگاهم همه شما اهل منطق و گفت و گو در چنین فضایی هستید)با شما در میان بگذارم اما قبل از شکل گیری چنین فضایی، علاقه دارم صحبت های من در برنامه مجله تئاتر را بشنوید و ببینید که امروز ساعت 15:30 از شبکه چهار بازپخش می شود شاید همین صحبت ها زمینه مناسبی را برای برقراری چنین فضایی فراهم کرد.. برقرار باشید و یا حق...

کارگردان «فرجام طولانی سفر طوبی» مطرح کرد:

بحران تئاتر را رد کردیم و به فاجعه رسیدیم

محسن حسن‌زاده که نمایش «فرجام طولانی سفر طوبی» نوشته علیرضا نادری را به صحنه‌ می‌برد،گفت:مدیران وزارت ارشاد و معاونت هنری اختلاف نظرها میان هنرمندان را بهانه‌ای برای کم‌کاری‌هایشان قرار ... دیدن ادامه ›› داده‌اند.

این کارگردان در گفت‌وگویی با خبرنگار تئاتر خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، درباره این اثر نمایشی یادآور شد: این نمایشنامه 20 سال پیش توسط علیرضا نادری نوشته شده و یکی از معدود آثار اوست که پیش از این اجرا نشده است.

به اعتقاد او؛ این نمایشنامه در زمان خودش، نمایشنامه‌ای پیشرو بوده است که در آن زمان برای نمایشنامه‌نویسان ما آزموده نشده است.

وی افزود: نادری در این نمایشنامه به صورت کامل به یک فرهنگ و زیرساخت اجتماعی می‌پردازد و آدم‌هایی را تصویر می‌کند که سابق بر این و حتی تا به امروز در آثار نمایشی وجود نداشته‌اند. نمایشنامه‌ای که به صورت جامع به یک فرهنگ و ساخت زندگی، گویش و بافت زندگی آدم‌ها اشاره دارد.

این کارگردان با اشاره به اهمیت نمایشنامه «فرجام سفر طولانی طوبی» تصریح کرد: به اعتقاد من این متن هم از نظر محتوا و هم از نظر ساختار یک نمایشنامه ملی به حساب می‌آید که علاوه بر وجود یک قصه که تماشاگر می‌تواند آن را دنبال کند با یک اقلیم و شکل اجتماعی رفتاری و فرهنگ آدم‌ها آشنا می‌شود.

او خاطرنشان کرد: البته قبل از علیرضا نادری اساتیدی مثل اکبر رادی و بهرام بیضایی چنین تجربه‌هایی را داشته‌اند.

حسن‌زاده با بیان اینکه در زمان نگارش این نمایشنامه توسط علیرضا نادری امکان اینکه درباره چنین آدم‌هایی صحبت بشود وجود نداشته است، گفت: بعضی‌ها معتقد بودند این افراد پتانسیل حضور در درام را ندارند اما با شناخت درستی که علیرضا نادری از درام دارد این آد‌م‌ها را در بستری مناسب وارد قصه و درام می‌کند.

این کارگردان با اشاره به برخی چالش‌های کارگردانی این نمایشنامه توضیح داد: ‌برای اینکه این نمایشنامه به خوبی روی صحنه آورده شود نیاز است که فهم درستی از زیست بوم مطرح شده در این کار اتفاق بیافتد. چالش بعدی برای من این بود که به همان تکنیک بکار رفته توسط علیرضا نادری متکی باشم اما آن چیزی که می‌تواند خلاقیت من در این کار باشد و آن چه سعی کرده‌ام در اجرا جاری و ساری کنم این بود که به زبان تصویری نمایش تأکید کنم. به طوری که اگر تماشاگری غیرایرانی به دیدن کار بیاید از زبان تصویری نمایش ارضا بشود و با بازخوردهایی که بعد از اجرا در جشنواره فجر گرفتیم دیدیم که خیلی‌ها عنوان کردند که زبان تصویری نمایش جاذبه و خلاقیت ویژه‌ای دارد و این برای من حس دلگرمی بود.

او با بیان اینکه نوعی تجاری سازی در برخی نمایش‌ها پیش آمده است، ادامه داد: من به تمامی‌هنرمندان احترام می‌گذارم،اما به دلیل اینکه امروز هنرمندان مجبورند هزینه‌هایشان را از طریق خود نمایش تأمین کنند به سمت یکسری تجاری‌سازی در نمایش‌ها رفته‌ایم. البته این موضوع در ذات خود ایرادی ندارد به شرط اینکه تئاتر حرفه‌ای ما را تحت تئاثیر قرار ندهد و فضا به شکلی فراهم شود که هم نمایش‌های تجاری باشند و هم نمایش‌هایی که متکی به فضای دانشگاهی باشد.

حسن‌زاده همچنین با اشاره به اجرایش در تالار «چهارسو» مجموعه تئاتر شهر عنوان کرد: این نمایش به غیر از سالن چهارسو با توجه به دکور و امکانات صحنه، امکان اجرا در سال دیگری را نداشت. طبق صحبت‌هایی که با مدیریت قبلی داشتیم به دلیل اینکه من اولین کار حرفه‌ای‌ام را در تئاتر شهر به صحنه می‌آورم قرار بر 18 اجرا بود اما به دلیل تغییر برخی برنامه‌ها و صحبت‌هایی که انجام شد تعداد اجرایمان به 24 افزایش یافت که در صورت استقبال از نمایش امکان تمدید آن به 30 اجرا هم وجود دارد.

این کارگردان با اشاره به برخی انتقاداتی که نسبت به اجرای هنرمندان جوان در تئاتر شهر مطرح می‌شود، تصریح کرد: مسئله تجربه هنرمندان می‌تواند اولویت درستی برای اجرا باشد، اما مهم‌تر از آن، خود یک اثر نمایشی است که می‌تواند گویای حقایق باشد. اگر اثری متکی بر خلاقیت باشد چه توسط من و چه توسط فرد دیگری باید امکان اجرا داشته باشد و فرصت بازخورد تماشاگر به آن داده شود. به هر حال فضای حرفه‌ای تئاتر ما دچار محدودیت است و به نوعی همه هنرمندان حق دارند و در عین حال همه هنرمندان می‌توانند مقصر باشند چرا که روز به روز شاهد اختلافات بین هنرمندان و اساتید محترم و بزرگوارمان هستیم که همگی حرمتی دارند.

او افزود: امروز به راحتی این اساتید روبروی هم قرار می‌گیرند و حرمت هم را به شکل علنی زیر سوال می‌برند اما وقتی انتهای موضوع را نگاه می‌کنیم متوجه می‌شویم که حرف دو طرف این رویارویی، نارضایتی از وضعیت تئاتر حرفه‌ای است و می‌بینیم که هر دو این اساتید اعتقاد دارند که ما به سمتی در تئاترمان رفته‌ایم که فراتر از ناکجا آباد است. تئاتر حرفه‌ای امروز ما در حال رسیدن به نقطه‌ نابودی است، رسیدن به مرحله‌ای که دیگر هیچ‌کاری نمی‌توان انجام داد. امروز دیگر از بحران رد شده‌ایم و به یک فاجعه در تئاترمان رسیده‌ایم،راهکارهایی را هم که معمولا برای حل این بحران انتخاب کرده‌ایم مبتنی بر احساس بوده‌اند.

حسن‌زاده ادامه داد: البته در خانه تئاتر هیأت مدیره جدید اتفاقات نویی را رقم زده است و سعی کرده است در جهت حل مسائل گام بردارد اما تا وقتی حضور یک هنرمندی را مانع حضور هنرمند دیگر می‌بینیم روز به روز بر کینه و حسادت افزوده شود و این در حالی است که مسلما اگر چنین رویارویی از طرف هنرمندان کنار گذاشته شود و هنرمندان با تمام اختلاف نظرها و سلیقه‌هایی که دارند منافع جمعی‌شان را در نظر بگیرند آن زمان دستگاه دولتی به نقطه‌ای می‌رسد که باید خودش را اصلاح کند.

وی اضافه کرد: درحال حاضر مدیران وزارت ارشاد و معاونت هنری این اختلاف نظرها میان هنرمندان را بهانه‌ای برای کم‌کاری‌هایشان قرار داده‌اند. البته خود مدیران هم به نوعی حق دارند چون در زمینه اختلاف نظرها نمی‌توانند به یک رأی مشخص برسند که تمامی خواسته‌های جامعه تئاتر را تأمین کنند.

به گزارش ایسنا، نمایش «فرجام طولانی سفر طوبی» از 9 شهریور، ساعت 19:30 در تالار چهارسو تئاتر شهر به صحنه می‌رود.

در این نمایش بازیگرانی چون محسن آقا حسینی، زینب آهنگ، حسن اردستانی، زکیه بهبهانی، محمدجواد پیروزی، مهدی جوانمرد، مصطفی چالوک، سیدمحسن حسن‌زاده، فائزه حسینی، الهام سادات رسولی، احمد سلیمانی، زینب طاهری، محمد کربلایی، سیدحمید لاجوردی، صدیقه مشایخی، مهدی نیک‌روش، سیدجواد هاشمی، آزاده سلمانی، نرگس آئینی حضور دارند.

همچنین‌ سعید ‌برجعلی(دستیار کارگردان و برنامه‌ریز)،سعید حسنلو(طراح صحنه)،محمدرضا آزاد(طراح نور)،مهدی نیک‌فروش(طراح لباس)،محسن‌آقا حسنی(مدیر اجرا)، با این نمایش همکاری دارند.

نمایش «فرجام سفر طولانی طوبی» در سی و دومین جشنواره تئاتر فجر موفق به دریافت دیپلم افتخار و تندیس کارگردانی،دیپلم افتخار و تندیس طراحی صحنه، دریافت لوح تقدیر نمایشنامه نویسی، دریافت لوح تقدیر بازیگری مرد و کاندیدای بازیگری زن شده است.
گروه همیاری (support)
حضور شما هنرمند گرامی در میان مخاطبانتان در تیوال را ارج می نهیم.
۰۲ شهریور ۱۳۹۳
حرف دل همه رو زدی آقای حسن زاده
۰۵ شهریور ۱۳۹۳
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید
 

زمینه‌های فعالیت

تئاتر

تماس‌ها

mohsenhasanzadeh1359