خانه نمایش «دا» یک موسسه فرهنگی و هنری است که در زمینههای تئاتر، موسیقی، برگزاری جشنواره های مستقل و خصوصی، کارگاههای آموزشی و پژوهشهای هنری فعالیت مینماید. خانه نمایش «دا» جزء اولین موسسات هنری بوده است که به شکل مستقل اقدام به بهرهبرداری تخصصی از مکانهای قدیمی و فراموش شده شهری کرده است.
به گزارش روابط عمومی خانه نمایش دا، نمایش «دردنوشان» بهنویسندگی، طراحی و کارگردانی عمار تفتی و نمایش «گرامر» نوشته و کار حسین برفینژاد از ۸ مهر ماه در خانه نمایش دا به صحنه خواهند آمد.
نمایش «دردنوشان» که سال گذشته در تماشاخانه ایرانشهر نیز اجرا شده است، از ۸ مهر ماه ساعت ۱۹ در سالن شماره ۱ خانه نمایش دا روی صحنه میرود. راوی این اثر نمایشی عمار تفتی است و نوید نوبخت خواننده و دکلماتور و نوازنده دف این نمایش مبنیا منصوری و نوازنده کمانچه آن مهشاد هاتف است.
دیگر عوامل نمایش «دردنوشان» که مجری طرح آن خانه نمایش دا است، عبارتند از: طراح صدا: ارشام مودبیان، طراح پوستر: مرضیه رشیدی، موشن گرافیک و ساخت تیزر: بهروز داوری، منشی صحنه، نور، صدا: لیلا نصیریان، دستیار کارگردان و خوشنویس: عالم صبور و عکاس: پیام احمدیکاشانی.
در خلاصه داستان این نمایش آمده است: به باور گروه نمایش، اشعار عرفای ایرانی، ویژگی درمانگرانه دارد و دارای سطح فرکانسی است که در روان آدمی، درمانگری میکند. در این اثر که با شیوه سایکودرام به اجرا در میآید، به گونهای ویژه به غزلیات سعدی پرداخته شده است.
نمایش «گرامر» به نویسندگی، کارگردانی حسین برفینژاد نیز از ۸ مهرماه ساعت ۲۰:۴۵ در سالن شماره ۱ خانه نمایش دا روی صحنه خواهد رفت. بازیگران این اثر نمایشی که با همکاری خانه نمایش دا اجرا میشود؛ فائزه یوسفی و متین خیبلی و تهیهکنندگان آن حسین برفینژاد، متین خیبلی و فائزه یوسفی هستند.
دیگر عوامل این نمایش عبارتند از: صدا: نگین نشاط، دستیار کارگردان: هادی حاجیزاده، منشی صحنه: نگار کاظمیان، مدیر صحنه: ماهان اصفهانیپور، طراح نور: نیلوفر نقیبساداتی، محمدرضا رحمتی، طراح لباس: ساناز دوردینژاد، دستیار لباس: آرینا حکمی، ویدئو کریتور: سعید الیاسی، طراح گرافیک: متین خیبلی، موشن گرافیک: امیرحسین کربلایی، تصویرساز: کیمیا حشمتینژاد و عکاس: مریم خیبلی.
در خلاصه داستان نمایش «گرامر» آمده است: ما نرفتیم ولی تا الان پنج بار تمرین رفتن کردیم...
علاقمندان به تماشای این دو نمایش میتوانند بلیت آن را از سامانه تیوال تهیه کنند
آروین واحدی، بازیگر نوجوان سینما و تلویزیون به عنوان نقش اصلی نمایش «تنها در کلاس» به نویسندگی و تهیه کنندگی آرمان شیرالینژاد و کارگردانی ارغوان کلاهچیفر معرفی شود.
به نقل از مشاور رسانهای؛ آروین واحدی، بازیگر نوجوان سینما و تلویزیون به عنوان اولین بازیگر نمایش «تنها در کلاس» به نویسندگی و تهیه کنندگی آرمان شیرالینژاد و کارگردانی ارغوان کلاهچیفر معرفی شود.
نمایش «تنها در کلاس» قصه سه نوجوان را روایت میکند که در یک کلاس درس به واکاوی ریشه رفتارهای نوجوانان میپردازد، رفتارهایی که بازتولید تاثیرات رفتارهای خانواده در عصر مدرن است.
این اثر نمایشی از اواخر خرداد ماه در «خانه نمایش دا» روی صحنه میرود.
نکوداشت سالروز پایان سرایش شاهنامه در خانه نمایش دا برگزار شد.
به گزارش روابطعمومی خانه نمایش دا، نکوداشت سالروز پایان سرایش شاهنامه، بعد از ظهر روز جمعه، ۲۶ اسفند ماه سال جاری همزمان با زمان تاریخی پایان سرایش شاهنامه از سوی حکیم فردوسی در خانه نمایش دا برگزار شد.
بهروز غریبپور نویسنده، کارگردان و پژوهشگر حوزه تئاتر و کامران کشیری کارشناس زبانشناسی و مردمشناسی سخنرانانی بودند که راجع به شاهنامه و نقش و جایگاه آن در جامعه ایران سخن گفتند.
بهروز غریبپور در سخنانی درباره عدل در شاهنامه عنوان کرد: آن چیزی که در شاهنامه و برای فردوسی مهم است، عدل است. عدلی که در آفریدن شخصیتها وجود دارد. ما یک تحلیلی درباره فئودور داستایوفسکی داریم که میگوید یکی از بزرگترین خدمات داستایوفسکی این است که شخصیتهایش برده نیستند یعنی هر چه که نویسنده بگوید انجام نمیدهند بلکه آنها دارای ذات جدا از مولف هستند. در دستگاه افراسیاب پیران ایزد را میبینید که یک انسان هوشمند، خلاق و خردمند است.
وی افزود: فردوسی به جهان سیاه و سفید نگاه نمیکند و افراسیاب را تبدیل به یک غول بی شاخ و دم نمیکند. برای او صفات ارزشمند هم میآورد. درباره سودابه هم فوقالعاده درست عمل میکند یعنی آفریدن شخصیتهایی که هم بتوانند هوشمند باشند و هم بتوانند به موقع اعمال بد انجام بدهند؛ شخصیتهای دنیای واقعی دراماتیک.
این پژوهشگر راجع به یکتاپرستی در اثر فردوسی گفت: مشکل فردوسی با شخصیت جمشید این است که از یکتاپرستی عدول میکند. خیلی از مذهبیها می گفتند شاهنامه الگوی شاه پرستی است در حالیکه اصلا نمیدانستند شاه چیست و اصلا نمیدانستند که اگر ما یک کتاب بزرگ در یکتاپرستی داشته باشیم، شاهنامه است. یکی از شاگردان فردوسی، خیام است که فقط راجع به هستی و نیستی صحبت میکند.
او در سخنان پایانی راجع به نقش موسیقی کلام در شاهنامه تصریح کرد: امروزین کردن فردوسی و شاهنامه در تعدیل کردن و کاهش داستان و زبانش نیست. اشتباهی که همه دراماتیزهای ایرانی کردند، این است که متوجه نشدند شاهنامه بدون موسیقی نمی شود به همین دلیل من ادعا کردم و روی این ادعا هم پافشاری میکنم که قطعا آیندگان هم به آن پی میبرند که رستم و سهراب به نثر بسیار غلط است. اسفندیار به نثر بسیار غلط است. چطور میتوانید حتی کوچکترین و ضعیف ترین مصراع فردوسی را به نثر تبدیل کنید در صورتی که موسیقی در آن جریان دارد؟ «از خون جوانان وطن لاله دمیده» را به نثر تبدیل کنید، روی مخاطب اثر نمیگذارد. برای این من اسم آن تالار را «فردوسی» گذاشتم چون نخستین لیبرتونویس و نخستین فیلمنامهنویس ایرانی است و بالاتر از هومر و ویلیام شکسپیر قرار دارد ولی ما قدرش را ندانستیم.
همچنین، پخش کلیپی از سخنان بهرام بیضایی درباره شاهنامه و نقش اسطورهای از دیگر بخشهای این برنامه بود.
در ادامه، طاهره بهرامی نقال و شاهنامهخوان به نقالی یکی از داستانهای شاهنامه پرداخت.
در انتها، با همکاری کارگاه اشتراک خانه نمایش دا به سرپرستی و طراحی مهدی رضایی، سه نمایش در قالب تحقیق_ اجرا روی صحنه رفت که هر یک به ترتیب، به رابطه بین زن و مرد در شخصیتهای رودابه و زال، تهمینه و رستم و گردآفرید و سهراب، بررسی دیوهای شاهنامه و بررسی داستان ضحاک از سلطه تا سقوط میپرداختند.
رویداد نکوداشت سالروز پایان سرایش شاهنامه در راستای توجه خانه نمایش دا به رویدادهای آیینی سنتی و اسطورهمحور همانند برنامههای مشابه در چند سال گذشته برگزار شده است.