آیا بدون کلمه هم می توان اندیشید؟
مروری بر نمایش «نمایش جشنواره الفبا»
با درود و تبریک به تمامی گروه نمایش «نمایش جشنواره الفبا» از نویسنده تا کارگردان و بازیگران و تمامی عوامل پشت صحنه. همراه با خانم آدینه از «افسانه سلطان و شبان» تا به امروز در این نمایش خاطره انگیز. تشکر بابت یک عمر فعالیت فرهنگی و هنری شما. از میان تمامی اپیزودهایی که روی صحنه اجرا شد به نظرم اپیزود شماره 4 و 7 بهترین امتیاز را کسب خواهند کرد زیرا هر کدام قابلیت این را داشتند در صورت تکمیل تر بودن بطور جداگانه اجرا شوند. به نظرم از این نوع نمایش که تمرکز بر آموزش و فن بیان اصوات الفبای فارسی دارد در تدوین کتب آموزش زبان فارسی برای خارجی ها هم می توان استفاده کرد. امیدوارم در کار بعدی نمایشی موزیکال تماماً در بحر طویل بنویسند و فرهنگ فولکلور ایرانی را به نمایش بگذارند.
البته نکته ای هم در خصوص اپیزود سالن انتظار وجود داشت که قصد بسط و بررسی آن را دارم. آیا تعداد حروف الفبا و یا تنوع اصوات موجود در یک زبان
... دیدن ادامه ››
فی الذته می تواند مزیتی بالفعل و مادام العمر برای آن فرهنگ و آن جامعه باشد؟ آیا الفبای انگلیسی که دارای 26 حرف است در مقایسه با زبان فارسی که دارای 32 حرف است دچار محدودیت شده و مانع از این شده که زبان انگلیسی از دوران پس از جنگ جهانی دوم تاکنون عالمگیر و زبان علم شود؟ آیا زبان عربی حتی با وجود نداشتن چهار حرف «پژگچ» در طی چند سده تبدیل به زبان علم در ایران نشد؟
همانگونه که می دانید زبان عربی در طی 5 تا 6 سده اول میلادی در تمام شبه جزیره استفاده می شد ولی از یک تنوع و پراکندگی Diversity در رسم الخط، افعال، گویش، کلمات مترادف، حروف تعریف، دستور زبان و نبود ادبیات مکتوب منسجم رنج می برد. این تنوع و پراکندگی شاید بدلیل نبود یک ساختار قدرت سیاسی متمرکز باشد ولی در ابتدای قرن 6 میلادی اتفاقی انفجاری در شبه جزیره افتاد که هنوز کسی دلیل آن را نمی داند و آن اتفاق این بود که زبان عربی که ریشه در زبان های باستانی پیش از خود همانند آرامی، سریانی، عبری، نبطی، صفایی و غیره دارد بطور ناگهان یکسان سازی Uniform و استاندارد می شود و از آن تنوع و پراکندگی عبور می کند و آماده می شود تا در حدود یک سده بعد با ظهور یک قدرت سیاسی جدید پایه گذاری تمدنی جدید را رقم بزند و بنابراین زبان عربی کلاسیک دارای رسم الخط و دستور زبان واحد می شود (الجلاد، 2022). آیا تاریخ سراغ دارد که دست هایی پنهان سرنوشت یک زبان تازه متولد شده را تعیین کند تا جاییکه بتواند بار یک تمدن جدید را به دوش بکشد؟
نمایش «نمایش جشنواره الفبا» این قابلیت را داشت تا از تعداد و کمیت اپیزودهای آن کم شده، تا اپیزودهای باقی مانده قصه ای حتی پر غصه برای گفتن داشته باشند زیرا بعضی از حروف و اصوات در دو اپیزود تکرار شدند. بعلاوه اپیزودهایی که قصه ای محکم برای گفتن نداشتند و صرفاً کلمات بواسطه اصوات یکسان در جملات چیده شده بودند می توانستند حذف شوند زیرا قابلیت تصویرسازی ماندگار در ذهن را نداشتند.
تشکر