سه شنبه سانس 19:30 این نمایش رو تماشا کردم.
تئاتر شورایی (Forum theatre) توسط Augusto Boal برزیلی در دهه 70 میلادی بنیان گذاری شد. در تئاتر شورایی برخلاف نمایش های معمول که داستان به صورت یک-طرفه توسط بازیگران به تماشاگران غیرفعال (Passive) منتقل می شه، فعال سازی و مشارکت گسترده (تقریباً بدون محدودیت) تماشاگران مورد نظر هست.
استفاده از سبک های نو سازنده و مورد استقبال هست و از این بابت شهامت آقای رضائی قابل تقدیره. از آن جا که در سبک های نو مسئولیت معرفی صحیح آن نیز به دوش ارائه دهنده افزوده می شه، کیفیت و دقت بیش از حد معمول اهمیت پیدا می کنه. کاش در این نمایش تأمل، دقت و شکیبایی بیشتری لحاظ می شد.
من ضعف اصلی این نمایش رو در نمایش نامه آقای یعقوبی دیدم که در سطح متوقف شده بود.
داستان درباره مردیست اهل فلسفه به نام فرزاد که شب گذشته
... دیدن ادامه ››
محتلم شده، مهشید (همسر فرزاد) با مشاهده این اتفاق در صبح روز بعد موضوع رو جویا می شه و فرزاد حقیقت رو به طور کامل (که زن دیگری رو در خواب دیده و ...) برای او تشریح می کنه. مهشید خود رو در اتاق محبوس می کنه. فرزاد در 1 ساعت باقیمانده تا مصاحبه کاری اش تلاش می کنه که مهشید رو درباره رفتار خود و این که صداقت در هر شرایطی بهترین راه هست توجیه کنه. در این بین از مادر مهشید و مهران (برادر مهشید) طلب کمک می کنه.
معتقدم که موضوع این نمایش یعنی "دروغ" از لحاظ ماهوی به دلیل نسبی بودن و بحث برانگیزی (controversial) این مقوله برای سبک تئاتر شورایی مناسبه اما داستان پردازی ضعیف و سطحی بود. داستان به طور مطلوب مقوله "نسبی بودن و بحث برانگیزی دروغ" رو به تماشاگر منتقل نمی کنه. همچنین ضعف داستان پردازی بیشتر توجه تماشاگر رو به رفتار غیرمنطقی و باورناپذیر فرزاد یا مهشید منحرف می کنه. مضاف بر این، نمایش نامه فرزاد و مهشید رو به بن بست می کشونه و توضیحی در توجیه این بن بست ها ارائه نمی کنه (مثلاً صرف تکرار جمله "من نمی خوام دروغ بگم" توسط فرزاد تماشاگر رو درباره رفتار غیرمنطقی او توجیه نمی کنه و باعث حیرانی تماشاگر و باورناپذیری میشه). گمان می کنم بهتر بود به جای ایجاد بن بست کاذب، داستان بحث برانگیزتر نگارش می شد. شخصیت پردازی ها هم بسیار ضعیف بودن.
آقای رضائی در مقام اجراگردان باید با شکیبایی بیشتر و بی طرفانه تر رفتار می کردن. استنباط من این بود که ایشون بیش از آن که تمایل به دریافت آزاد ورودی های تماشاگران داشته باشن تلاش می کردن ورودی های مشخصی رو از تماشاگران استخراج کنن و از ورودی های راه گشا که موضوع را به سرعت حل کنن دوری می کردن.
در حوزه بازیگری، معمولاً به این دلیل که بخش زیادی از این سبک نمایش از پیش نگارش نشده و فی البداهه ست، از بازیگران زبده و پرتجربه استفاده می شه. به نظر من بازی آقای گودرزی به دشواری نمره قبولی می گرفت.
متأسفانه از نورپردازی و موسیقی غفلت شده بود که می تونستن به فضاسازی کمک کنن.
کاش فرهنگ سرای ارسباران برای علاقمندان تئاتر احترام بیشتری قائل بشن، به تعداد صندلی ها بلیط ارائه کنن و تماشاگران رو روی پله ها و زمین ننشونن. هزینه رایگان نمایش، جشنواره یا پیروی از روال گذشته استدلال های مناسبی نیستن.