در روز
از روز
تا روز
آغاز از ساعت
پایان تا ساعت
دارای سانس فعال
آنلاین
کمدی
کودک و نوجوان
تیوال | نیلوفر ثانی درباره نمایش باغ دکتر کوک: طراحی صحنه کارآمد بررسی طراحی صحنه سه نمایش در ایرانشهر روزنامه سازن
S3 > com/org | (HTTPS) 78.157.41.91 : 12:36:29
طراحی صحنه کارآمد
بررسی طراحی صحنه سه نمایش در ایرانشهر
روزنامه سازندگی یکشنبه 9 دی 1403
نیلوفر ثانی
طراحی صحنه یکی از مهمترین عناصر یک نمایش است که نیازمند دقت و طراحی مناسب با متن، تکنیک اجرا و فضای اثر را دارد. تعیین میزانسن‎ها و جای‎گیری بازیگران که کارگردان برای اجرایش در نظر می‎گیرد، ارتباط مستقیمی با طراحی صحنه و سایر اکسسوارهایی که در طول اجرا مورد استفاده قرار می‎گیرند، دارد. لزوم یک طراحی صحنه کارآمد، تعیین‎کننده مهمی در موفقیت و به تکامل رسیدن یک اجرای صحنه‎ای‎ست. حتی بسیاری از کارگردانان تئاتر در جهان، به طراحی صحنه با دکورهای عظیم، با جزئیات، متعین و متنوع تمایل دارند. به همین دلیل به سمت سالن‎هایی نمایشی می‎روند که بیشترین امکانات را از طراحی نور، فضای کافی دکور، سن چرخان، اتاق‎های گریم مناسب، سیستم صوتی و تصویری و پخش موسیقی مجهز و اتاق فرمان کامل و مشرف داشته باشد.. یکی از ضروریات طراحی صحنه نیز متریال و دکوری‎ست که در اجرا بکار برده شده و آن را به یک تناسب نهایی نزدیک می‎کند. تناسبی که چه از لحاظ بصری و چه بافت زمانی و فرهنگی داستان، توازن ... دیدن ادامه ›› داشته باشد.
بیراه نیست اگر بگوییم که در طی چندسال اخیر و البته بعد از همه‎گیری اپیدمی کرونا که منجر به ضعف بسیار در اقتصاد و چرخه مالی تئاتر و گروه‎های وابسته به آن شد و از سویی جهش ناگهانی ارز و تورم‎های اقتصادی، هر چه بیشتر اجراها را به سمتی برده که از طراحی صحنه مینیمال و حتی اغلب، بدون هیچ دکوری بهره ببرند؛ تا بتوانند با مدیریت هزینه‎های مالی و تا جای ممکن پایین آوردن مخارج تولید، قادر به اجرای عموم باشند.
هر چند برخی آثار به ویژه آن دسته که در گروه دانشجویی و یا کارگاهی قرار می‎گیرند می توانند مدعی بهره از "تئاتر بی‎چیز" باشند اما در اکثریت تولیدات نمایشی که در سالن‎های خصوصی و دولتی توسط گروه‎های با تجربه و حرفه‎ای بر صحنه می‎روند، نیازمند دکور، طراحی صحنه و نور و صدای کارشده و مجهزی هستند که بتواند در خدمت اثر بوده و لایق ارائه به تماشاگران باشد.
از سوی دیگر در این دوران بحران اقتصادی و هزینه‎های سرسام‎آور، تماشاگری که میانگین برای هر صندلی بیش از ۳۰۰ هزار تومان ( و گاه بیشتر) صرف می‎کند و هزینه‎های رفت‎و آمد، وقت و دیگر افراد همراه را نیز به آن بیافزاییم که رقمی چشمگیر است، انتظار دارد تا با اثری موجه و کامل روبرو باشد. اثری که لااقل با متنی متناسب، طراحی صحنه کارشده و بازیگری استاندارد بتواند پاسخگوی این انتظار باشد. اما شوربختانه آنچه شاهد هستید اولین چیزی که در یک اثر برای مدیریت هزینه ها مورد بی‎مهری و حذف قرار می‎گیرد، طراحی صحنه، لباس و دکور است.
گروه‎های اجرایی که تنها لازم می‎دانند از پس اجاره سالن بربیایند، ناگزیر از طراحی صحنه بسیار ساده و یا بهره از وسایل شخصی خودشان هستند. اما در این میان گروه‎های نمایشی نیز هستند که علی‎رغم صرف هزینه‎های بالای تولید و عدم ضمانت بازگشت آن سرمایه، باز هم مقیدند که اثری در خور به مخاطب خود ارائه دهند. و اصطلاحا از هیچ چیز آن نزنند تا فقط بر صحنه بیایند. که البته توجه کافی به مسئله طراحی صحنه و لباس، در ابتدای امر، وجاهت و احترام به اثر خودشان است.
بدون شک در این زمانه تولید یک اثر هنری به ویژه تئاتر که مناسبات متفاوتی از سینما و کنسرت و موسیقی دارد، آنقدر سنگین و پرریسک است که احتمال موفقیت آن قابل پیش‎بینی نیست. به ویژه گروه‎هایی که متکی به نیروهای تئاتری و فعالین این حوزه از بازیگر، کارگردان و تهیه‎کننده هستند.
در تماشاخانه ایرانشهر در دوره اجرایی فعلی که از ۲۷ آذر ماه آغاز شده، همزمان ۳ اجرا بر صحنه آمده‎اند که یکی از پرکارترین و کاملترین طراحی‎های صحنه این مدت اخیر را به تماشاگران عرضه می‎کنند.
"هدویگ" به کارگردانی نادر برهانی مرند، "خانه عروسک: قسمت دوم" اثری از محسن علیخانی،"و "باغ دکتر کوک" کاری از ملودی آرام‎نیا، سه نمایشی هستند که برای اجرای خود، طراحی صحنه، لباس، نور، اکسسوارها و لوازم مورد نیاز اثر، دقت، ظرافت و هزینه بسیاری صرف کرده تا نمونه‎ای کامل در خدمت اجراهای‎شان باشند.
هدویگ با طراحی چند منظوره از فضای داخلی و خارجی، منزل نیمه محقری‎ست که فضای نشیمن آن محل وقوع اتفاقات است. دیوارها و درهای ورود و خروج نیز در همین راستا در نظر گرفته شده است.
خانه عروسک: قسمت دوم، در صحنه گسترده سالن استاد سمندریان، منزل باشکوه و مجللی را بازسازی کرده که با سازه‎های چوبی و دکوری فضای تلفیقی و سورئال مورد نظر کارگردان نیز بخوبی منعکس شود. بازیگران در میان دکور و دیوارهای شیشه‎ای و چوبی در حال رفت و آمدند. و میز بزرگی نیز در مرکز صحنه شمایلی از زمان حال و واقعیت مورد نظر است.
اما ملودی آرام‎نیا، دکور مجلل‎تر و کامل‎تری را در نظر گرفته. صحنه سالن استاد ناظرزاده، نشیمن منزل دکتر کوک کاراکتر اصلی نمایش است که با کتابخانه‎ای بلند و عظیم و درها و پنجره‎های شیشه‎ای که با پرده‎های متناسب تزئین شده‎اند، وسایل و اکسسوارهای موجود، همگی در بازسازی فضای اجرای این نمایش که در آمریکا می‎گذرد، تلاش کرده طراحی کارآمدی را برای نمایش خود در نظر بگیرد تا ضمن برآورده شدن ذهنیات و هدف اجرایی و میزانسن‎هایش، برای تماشاگران نیز ارزشی به واقع محترم قائل شود .
هر بخشی از دکور و طراحی صحنه در جریان اجرا مورد بهره قرار می‎گیرد بنابراین نیازمند دقت و ظرافت‎های مورد لزوم بوده است.
به نظر می‎رسد تماشاگران نیز تمایل دارند به نمایش‎هایی اقبال نشان دهند که چه از لحاظ بصری و جذابیت ظاهری و چه تکمیل عناصر اجرایی، استانداردهای لازم را داشته باشند. و یکی از این ملزومات بدون شک طراحی صحنه، دکور و عناصر دیگر فنی و اجرایی‎ست.

نیلوفر جانم چقدر خوب که به این نکته مهم اشاره کردی واقعا دکور جذاب و به اندازه است بخش مهمی از نمایش محسوب میشه. یکی از دکورهای خوب از نمایشهای امسال که دیدم نمایش "باخشم به گذشته نگاه کن" بود، استفاده دوسویه از یک صحنه چرخان ، جزئیات دقیق و کاربردی، پشت تصویر ویو زنده شهری واقعا زیبا بود.
نیلوفر ثانی (niloofarsani)
mahaya
نیلوفر جانم چقدر خوب که به این نکته مهم اشاره کردی واقعا دکور جذاب و به اندازه است بخش مهمی از نمایش محسوب میشه. یکی از دکورهای خوب از نمایشهای امسال که دیدم نمایش "باخشم به گذشته نگاه کن" ...
درسته ماهایای عزیزم. منهم شگفت‌زده میشم وقتی اجرایی برای دکور و طراحی صحنه اش زحمت کشیده و فکر کرده. و تاثیرش رو در روند اجرا منعکس می‌کنه.
ممنون از محبتت که نظر ارزشمندتو با من در میان می‌گذاری.
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید