سخن از این به میان است که جامعه انسانها را به سمت و سویی برده است که برای منافع خود دل میبندند دل میشکنند. شاید سال 1966 باشد اما آنقدر هر روز در اطراف خود دیدهایم چنین آدمهایی را که انگار همین دیروز نیل سایمون قلم در دست گرفته است و شخصیتها را از درون ذهن خود بیرون آورده است.
به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه اصفهان، نمایش دختر یانکی به کارگردانی معین الدین عشاقی در شب اول به روی صحنه رفت. این نمایش نوشته نیل سایمون است که سعی دارد با نگاهی انتقادی لبخند را به روی لب مخاطبان بیاورد.
معین الدین عشاقی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به نمایشنامه نمایش دختر یانکی اظهار کرد: وقتی در حال تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد بودم برای موضوع پایان نامه تئاتر کمدی رضا ارهام صدر را برگزیدم و برای اجرای عملی یک نمایشنامه کمدی را میخواستم ولی در نمایشنامههای ایرانی خیلی نمایشنامههای خوب نداریم و چون فکر میکنم تئاتر یک هنری است که از غرب آمده و در نتیجه ما هر کاری هم انجام دهیم دست دوم خواهد بود.
کارگردان نمایش دختر یانکی ادامه داد: از قبل با کارهای نیل سایمون آشنایی داشتم و وقتی این نمایشنامه توسط فرید سلیمانی که در نمایش نقش نورمن
... دیدن ادامه ››
را بازی میکند به من معرفی شد و وقتی کار را انتخاب کردم فهمیدم چه کار سخت و وحشتناکی را انتخاب کردهام.
وی افزود: نمایشنامههای نیل سایمون نمایشنامههایی هستند که در نگاه اول خیلی ساده به نظر میرسند یعنی فکر میکنیم که یک فضایی است که یک زندگی در آن جریان دارد و تعدادی شخصیت در آن به ایفای نقش میپردازند پس کار سختی نیست اما وقتی وارد آن میشویم متوجه میشویم هیچ کدام از تجربیات بازیگری در آن کارآمد نیست چرا که جنس نمایشنامههای نیل سایمون و به طور ویژه نمایشنامه دختر یانکی یک کمدی است که در واقع به دوش کلام است.
عشاقی با اشاره به اینکه نگاه نیل سایمون در نمایشنامه یک نگاه کنایه ای و طنز آمیز است گفت: در نمایشنامه دختر یانکی یکی از تمهایی که مطرح میشود تم به زوال رفتن جامعه است و جامعه افراد را به جایی برده است که به خاطر منافع شخصی خود ابراز عشق میکنند همین طور که کارکتر سوفی صرفاً بخاطر یک سری منافع عاشق تفنگدار نیروی دریای باشد یا کارکتر اندی که در واقع یک دفتر مجله رو به انحطاط را اداره میکند برای حفظ آن هر کاری میکند.
کارگردان نمایش دختر یانکی ادامه داد: در اصل سه کاراکتری که در نمایش حضور دارند در جای خود نیستند و در واقع رو آوردهاند به انحطاطی که جامعه برای آنها ایجاب کرده است و در نهایت نیل سایمون با بیانی کنایهای آنچه را که در آن دوران امریکا وجود داشته است را بیان کرده است قابل ذکر است که حرفی را که نیل سایمون گفته است مربوط به دوره تاریخی خاصی نیست و ما هنوز هم با آن روبرو هستیم و من هم به همین دلیل این نمایشنامه را برگزیدم.
وی با اشاره به اینکه تمام سبکها شیوههای اجرایی در تئاتر ریشه در رئالیسم دارد گفت: کارگردان باید سبکی را برای اجرا برگزیند که با نمایشنامه منطبق یاشد من نمایشنامه دختر یانکی را پیش رو داشتم که در واقع قصه گو است و موقعیت برای ما میسازد و یک زندگی و رابطه واقع گرایانه را بیان میکند هر تغییر دیگری در اجرا و سبک نمایش انجام میدادم به اثر لطمه وارد میکرد.
عشاقی افزود: من در اوایل تمرین نمایش میخواستم یک فضای مینیمالیستی را به وجود بیاورم اما هر چه این کار را میکردم از بار ارزشی اثر کم میشد در نتیجه تصمیم گرفتم وفادار به متن نمایش را اجرا کنم. البته در نمایشنامه دخل و تصرف کردهام این نمایش یک پرده در ابتدا داشته است که با پرده دوم نمایش ادغام کردهام و پایان نمایش را نیز تغییر دادهام.
کارگردان نمایش دختر یانکی با اشاره به اینکه در طراحی صحنه عوامل زیادی مهم خواهد بود گفت: موقعیت سالن، زمانی که سالن را در اختیار ما قرار میدهند و بودجه عوامل تأثیر گذار بر طراحی صحنه هستند اما من سعی کردم فضای سیاه و کثیف سالن فرشچیان را با یک چیدمانی که به سمت تنالیته رنگ قهوه ای میرود ترکیب کنم تا یک بافت قدیمی را به دست بیاورم از ابتدای اینکه نمایشنامه را خواندم دکور چوبی را برای نمایش در ذهن چیدمان کردم.
وی با بیان اینکه جذب مخاطب در اولین قدم کیفیت یک اثر است گفت: ما در سالن فرشچیان فقط یک شب تک اجرایی داشتیم و از شبهای آینده ابتدا یک اجرای دیگر روی صحنه میرود و سپس اجرای من و این تاکید وجود داشته است که دکور من پرتابل باشد.
به گزارش ایسنا، نمایش دختر یانکی از 28 تیر تا 12 مرداد ساعت 20:30 با هنرمندی حامد احمدجو، فریدالدین سلیمانی و مونا بدیع صنایع در سالن فرشچیان روی صحنه میرود.
منبع: http://isfahan.isna.ir/Default.aspx?NSID=5&SSLID=46&NID=49248