ترورِ تدبیر یا تدبیرِ ترور
یادداشتی کوتاه درباره نمایش «ترور»
«حمیدرضا نعیمی» همانند دیگر همنسلهای خود از «روایت» و «راوی» بودن میگریزد و در خطهایی غیر خطی عبور میکند. «ترور» نمایشی است که قبل از دیده شدن توسط مخاطب، در ذهن او نقش یک کلیشه «تاریخی-مذهبی» را میبندد، اما در وهم تماشای مولفههای نمایشهای مذهبی و واقعه قتل «حضرت علی(ع)» توسط «ابنملجم» گم میشود.
صندلیهای سالن اصلی «تئاتر شهر» تعجب مخاطبین را نظاره میکند: ساعتهایی که بر دست راست «خوارج» بسته شده، صدای آن رادیویی که مربوط به دورانی دور نیست، ادبیاتی متفاوت که مدرن است و عینکی برای ابنملجممرادی.
نعیمی فریاد میزند که ابنملجم قاتلی بالفطره نیست! او نیز همانند ما، تفکراتی به غیر از آنچه میدانیم، دارد. عبدالرحمن نیز زندگی کردن را طلب میکند، اما مگر بُرکها و عمرها میگذارند. نعیمی برای ابنملجم هوش و درایت قائل است و بر صورتش عینکِ تدبیر و درایت میپوشاند. او ادامه مسیر را با توهم تدبیر به سوی آیندهای تراژیک جلو میبرد: بالغ، فهیم، و مردد میشود... تا جایی که افسانه «قطام»، واقعه تلخی که طی دوران در ذهن اکثر ما نقش بسته بود را به زیر خاک میبرد.
«فرید قبادیان» کنترل شده، زیرکانه و با تردستی خاصی ابنملجم را بر روی صحنه نمایش حمل میکند. باری که سنگینی آن را میتوان
... دیدن ادامه ››
در تکتک ایمای او لمس کرد. «بهزاد فراهانی» بینقص بازی میکند و «یکتا ناصر» نیز با تمامی مشکلات پیشآمده قبل از اجرای نمایش به خوبی از عهده نقش خود برمیآید. روحهای سرگردان ذهن مردد «مرادی»، روایت نمایش را هم برای عبدالرحمن و هم مخاطبین، به خوبی کنترل میکنند. از دیوارهای ذهن ما بالا میروند، مزه میریزند و تلنگرهایی را بر سرمان فرود میآورند.
کارگردان با بهکارگیری صحیح عناصری مانند ساعت، رادیو و ادبیات متفاوت، سعی در زدودن «گپِ» تاریخی دارد تا شاید به بررسی یک «ترور»، از اولین ترورِ تاریخ یعنی «هابیل و قابیل» بپردازد و با زبانی آشنا به نام هنر، تنها تغییر فرم آن واژه را در بطن خود بیان کند. «ترور» نمایشی متفاوت و زیرکانه از «حمیدرضا نعیمی» است که در آن ابنملجممرادی نه تنها علی(ع) را، بلکه خود را نیز ترور میکند! در مسیرِ توهم تدبیرِ خود تا جایی بالغ میشود که تماشاچیان نه چندان آگاه از خود میپرسند: «نام این شهر چیست؟ کسی میداند؟ چرا در اینجا هرکس تنهاتر است آدمتر است؟»
در ترور به تماشای ترور خود مینشینیم...
آن را از دست ندهید.
—https://telegram.me/Theaterism