در روز
از روز
تا روز
آغاز از ساعت
پایان تا ساعت
دارای سانس فعال
آنلاین
کمدی
کودک و نوجوان
تیوال | الهام احمدی
SB > com/org | (HTTPS) localhost : 13:19:14
 

فعال هنری

 ۲۲ شهریور ۱۳۷۳
«تیوال» به عنوان شبکه اجتماعی هنر و فرهنگ، همچون دیواری‌است برای هنردوستان و هنرمندان برای نوشتن و گفت‌وگو درباره زمینه‌های علاقه‌مندی مشترک، خبررسانی برنامه‌های جالب به هم‌دیگر و پیش‌نهادن دیدگاه و آثار خود. برای فعالیت در تیوال به سیستم وارد شوید
الهام احمدی (eliahmadiii)
درباره فیلم کوتاه تاسیان i
طی روزهای گذشته وضعیت دنیای فرهنگ و هنر کشور دچار تعطیلی و رکودی تکراری شده است. پیک پنجم کرونا اگر موجبات تعطیلی سالن‌های سینما و تئاتر را فراهم نکرده باشد، دل و دماغی هم برای مخاطبان نگذاشته تا به تماشای محصولات مدنظرشان بنشینند. ترس از خطرناک‌ترین سویه ویروس کرونا، جایی برای خطرپذیری نمی‌گذارد. از همین رو شاید تماشای محصولات فرهنگی متفاوت بتواند تجربه‌ای تازه به حساب ‌آید؛ برای مثال فیلم‌های کوتاه که چندان در سالن‌های سینما جایی ندارند و خوراک جشنواره‌های رنگارنگ سال‌های گذشته بودند. با تعطیلی جشنواره‌ها اما فیلم‌های کوتاه از طریق پلتفرم‌های مختلف به یک بازار پخش دست‌یافته‌اند، اتفاقی که پیش از کرونا چندان مورد توجه نبوده است. تعطیلی اخیر برای نگارنده فرصتی بود برای غور در این پلتفرم‌ها.
«تاسیان» کاری از الهام احمدی آخرین حضور سینمایی مرحوم صدیقه کیانفر به‌حساب می‌آید. فیلم، داستان پیچیده‌ای ر ادنبال نمی‌کند. برای دختری که در مرکز داستان قرار دارد اتفاقی رخ می‌دهد و آدم‌های فیلم درباره آن رویداد قضاوت می‌کنند، قضاوتی که با تصویر دختر تفاوت‌هایی دارد. شاید همه‌‌چیز به نام فیلم بازمی‌گردد. تاسیان، واژه‌ای گیلکی است که معادلی در فارسی ندارد؛ «حالتی که به‌خاطر نبودن کسی به انسان دست می‌دهد.» این واژه برای طرفداران ابتهاج نیز آشناست، شعری با این مطلع «خانه دلتنگ غروبی خفه بود/مثل امروز که تنگ است دلم».
الهام احمدی را بیشتر به‌عنوان عکاس سینمایی می‌شناسم، دانش‌آموخته دانشگاه هنر در نخستین تجربه سینمایی خودش نسبتاً متفاوت با جریان سینمای کوتاه ایران اقدام کرده است. درحالی‌که بخش مهمی از سینمای کوتاه درگیر رئالیسم اجتماعی و بهره‌گیری از تکنیک‌های ثابتی برای نزدیک شدن به سینمای فرهادی و امثالهم است، احمدی به‌سوی نوعی سینمای رمانتیک رفته و آن را در دل یک شبه‌مستند قرار داده است. دختری که مدام می‌بینیم دیگر وجود ندارد و حالا آدم‌هایی که آخرین دقایق زندگی او را دیده‌اند و با بی‌خیالی از کنارش گذشته‌اند، دست به قضاوتش می‌زنند؛ اما قضاوت‌ها دیگر شبیه برخورد گذشته‌شان نیست. انگار در فقدان دختری ... دیدن ادامه ›› که آنان نمی‌شناسند، آدم‌ها درگیر حالت تاسیان می‌شوند.
برخلاف جریان اصلی فیلم‌های کوتاه که در آنها یک قهرمان – عموماً زن – در مرکز فیلم قرار می‌گیرد و او در مقام راوی مصایب خویش را نشان می‌دهد، در تاسیان دختر از مرکز خارج می‌شود تا نشان دهد آدم‌های اطرافش درگیر چه مصایبی هستند. به‌عبارتی کارگردان به جای یک روایت خطی از یک روز یک شخصیت، تصویر پراکنده از آدم‌های معمولی شهرنشین ارائه می‌دهد و با این تصور مبارزه می‌کند که برای روایت سینمایی نیاز به یک رویداد دراماتیک است. دوربین احمدی قرار است به‌عنوان ناظر به مسائل ساده، وجه دراماتیک بدهد. از همین رو فیلم در فرم هم دچار تفاوت شده است. خانم احمدی با تجربه طولانی در عکاسی، به‌خصوص عکاسی پرتره، قهرمان اصلی‌اش را دوربین قرار داده است. این دوربین است که به ما حس یکپارچگی تصویری می‌دهد. فیلم که بیشترش در سکوت است، به کمک دوربین روایت را پیش می‌برد و گفت‌وگوهای ناشنیده را دیداری می‌کند. انتخاب زوایای دوربین و مواجهه آن با آدم‌ها، میزانسن آدم‌ها در برابر دوربینی که تلاش می‌کند فرم مشخصی را نشان دهد، همگی «تاسیان» را جذاب می‌کند تا نخستین ساخته الهام احمدی قابل‌قبول برای مخاطب باشد.
احسان زیورعالم
منتشر شده در روزنامه همشهری به تاریخ ۸ شهریور ۱۴۰۰
بیگانه پریشان، علی عبدالرحیم و امیر مسعود این را خواندند
محمد کارآمد و ساره اسعدی این را دوست دارند
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید
الهام احمدی (eliahmadiii)
درباره فیلم کوتاه تاسیان i
تاسیان و تلاش برای ارتباط بیشتر با مخاطب عام

سینمای کوتاه در سال های اخیر توجه بیشتری به داستان گویی نشان ... دیدن ادامه ›› داده و می توان آن را اتفاقی فرخنده قلمداد کرد.چرا که به این ترتیب و با فاصله گرفتن از فیلم های انتزاعی،مخاطب عام تر هم فرصت برقراری ارتباط،با این آثار را خواهد داشت.((تاسیان))به کارگردانی الهام احمدی که این روزها اکران آنلاین در تیوال را تجربه می کند،یکی از همین دسته از آثار است که قصه پانزده دقیقه ای خود را براساس یک ماجرای تلخ به وقوع پیوسته شکل داده و قهرمان محور به حساب می آید.قصه یک روز از زندگی دختر جوانی که دچار یک خلا روحی هولناک شده و سرانجام در برخورد با قطار مترو جان می دهد.نیمه نخست تاسیان،اختصاص به ساعت های صبح و ظهر همان روز سانحه دارد و الباقی فضایی شبیه به اتاق بازجویی دارد.روایت چند نفر از یک اتفاق که مخاطب آن را ندیده،کلیدی ترین بخش فیلمنامه است که ذهن تماشاگر را هم به چالش می کشاند.در نهایت هم با یک پایان باز نه یک پایان ول و شلخته مواجه ایم که حداقل چند دقیقه ای ذهن تماشاگر را به خود مشغول نگه می دارد.از طرف دیگر،فضای بصری خوبی بر تاسیان حاکم است و قاب ها اغلب فکر شده به نظر می رسد.به خصوص سکانس آمدن قهرمان داستان به سمت دوربین که طراحی لباس مناسب کار و بازی خوب ندا عقیقی هم به جذاب تر شدن آن کمک کرده است.هر چند که وقتی فیلم نام تاسیان را بر پیشانی دارد،باید غم حاکم بر آن ژرفهی بیشتر و تکان دهنده تری داشته باشد که از این منظر به کارگردانی الهام احمدی ایرادهایی وارد است.
محمد جلیلوند/ دهم مرداد ۱۴۰۰
 

زمینه‌های فعالیت

سینما

تماس‌ها

eli.ahmadi226@yahoo.com