آئین رونمایی از اثر قرآنی «شعائر» و افتتاح نمایشگاه عکس«دیده دل» با حضورحجت الاسلام محمدرضا حشمتی، معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دکتر محمدرضا فراهانی، معاون فرهنگی و دانشجویی وزیر بهداشت، نادر نصیری، مدیر کل بنیاد شهید و امور ایثارگران شهرستانهای استان تهران، عبدالمطهر محمدخانی، رئیس فرهنگسرای انقلاب اسلامی و جمعی از خانواده های معظم شهدا روز گذشته برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی فرهنگسرای انقلاب اسلامی، در این آیین که یکشنبه 28شهریور در سالن فجر فرهنگسرای انقلاب اسلامی برگزار شد، عبدالمطهر محمد خانی، رئیس فرهنگسرای انقلاب اسلامی ضمن تبریک عید غدیر اظهار کرد: خیلی خوشحالم که نمایشگاه «دیده دل» امروز در فرهنگسرای انقلاب اسلامی گشایش مییابد. در ضمن خرسندی بیشتر من از این بابت است که خانواده محترم شهدا امروز به ما افتخار دادهاند و در این مراسم حاضر شدند. وی افزود: سیدروح اله هاشمی هنرمندی که آثارش امروز به نمایش در میآید یکی از فرزندان شهداست وی با کاری که انجام میدهد نشان داد که در مسیر پدر شهیدش قدم برمیدارد چون ترویج آموزههای قرآنی همان آرمانی است که شهدا بابتش جان خود را ادا کردند.
وی افزود: من پیشتر عکسهایی که در این نمایشگاه به نمایش درآمده را دیدهام برای همین نسبت به اطلاعاتی که در حوزه عکاسی دارم نسبت تصاویر با آیات قرآنی بسیار زیبا و دلنشین است. به نحوی که تماشاگر را تحت تاثیر خود قرار میدهد.
محمد خانی تاکید کرد: فرهنگسرای انقلاب از سال ۷۷ کارش را آغاز کرده اما از همان سال یکی از جدی ترین هدفهایش اشاعه مفاهیم و آموزههای قرآنی بوده است. در همین راستا مرکزی تحت عنوان کانون سبک زندگی قرآنی طوبی در فرهنگسرای انقلاب راه اندازی شده تا بتوان به این واسطه سبک زندگی قرآنی را در جامعه اشاعه داد.
در ادامه مراسم حجتالاسلام و المسلمین محمدرضا حشمتی، معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان دیگر سخنران این مراسم گفت: ایام غدیر را به همه مردم ایران تبریک عرض میکنم عیدی که برای همه شیعیان جهان جزو عزیزترین اعیاد است درباره اهمیت این عید همین اندازه باید بگویم که در سوره مائده تاکید ویژهای به غدیر شده است برای همین ما به عنوان شیعه علی(ع) افتخار میکنیم که پیرو مولای متقیان هستیم. وی اضافه کرد: همیشه این سوال مطرح بوده که چگونه میتوان مضامین دینی و قرآنی را در جامعه فراگیر کرد. امروز این سوال پاسخ داده شده چون همگان به این نکته پی بردهاند که هنر رساترین زبان برای تبلیغ مفاهیم قرآنی است. این نکته تنها مورد نظر ما نیست بلکه تمام دنیا این نکته را دریافته و سعی میکند از این ابزار برای اشاعه مفاهیم مورد نظرش بهره ببرد.
حشمتی ادامه داد: در میان هنرها شیواترین و زیباترین هنر عرصه تصویر است این مهم در بخشهای چون هنرهای نمایشی، نقاشی و عکس جلوه پیدا میکند. برای همین ما نباید از سرمایه گذاری در این زمینه غافل شویم.
حشمتی گفت: تمام نهادهای دولتی و غیر دولتی موظف هستند از فعالیتهای قرآنی حمایت کنند ما نیز در معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هر آنچه که داریم عرضه میکنیم تا بتوانیم حامی مناسبی برای هنرهای قرآنی باشیم.
در بخش دیگری از این مراسم نادر نصیری، مدیر کل بنیاد شهرستانهای استان تهران با بیان اینکه هر آنچه که ما داریم مدیون ایثار شهداست، تصریح کرد: آرامشی که ما امروز از آن سود میبریم وام گرفته از ایثاری است که شهدا انجام دادهاند. در این میان وظیفه ما ایجاد میکند که آرمانهای شهدا را پاس داشته و در جهت تکریم آن بکوشیم در همین زمینه حمایت از نمایشگاههای چون «دیده دل» که خالقش یکی از فرزندان شهدا است اقدامی در جهت نزدیک شدن به آرمانهای شهداست.
وی تاکید کرد: ایثار و رشادت شهدا را به هیچ متر و اندازهای نمیتوان تعریف کرد اما زبان هنر ابزار خوبی است تا از آن برای بیان ارزشهای دفاع مقدس سود برد.
وی در انتهای سخنانش تصریح کرد: فرزندان شهدا عزیزترین یادگارهای شهدا هستند برای همین حمایت از فعالیتهای آنها جز رسالتهای بنیاد شهید است اقدامی که ما آن را با جدیت دنبال میکنیم.
در انتهای این مراسم سید روح الله هاشمی خالق آثار نمایشگاه «دیده دل» در سخنانی تصریح کرد: معتقدم، هنر و قرآن هر دو یک جلوه از هستی اند. بدین صورت که از یک سو قرآن در بردارنده ی عصاره رموز آفرینش هست و از سوی دیگر، هنر در ماهیت خود جز آفرینش و تجلی بخشیدن به رموز هستی نیست. به این ترتیب هنر و قرآن را می توان دو هدیه الهی دانست که خداوند نزد انسان به امانت گزارده تا انسان بتواند از رهگذر ان روزنه ای به سوی نجات بگشاید.
وی در ادامه به بخش هایی از از آن چه از مطالعه بیش از 50 مقاله در مقوله هنر و معنویت درک کرده بود این گونه اشاره کرد: در جهان هیچ چیز تمام معانیش محدود به شکل ظاهری آن نمی شود بلکه هر «نمودی» متضمن «بودی» است و برای هر ظاهری باطنی وجود دارد. در واقع کل هستی، وجهی نمادین دارد و همه عالم جلوههای متکثر و نمادین از حقیقت مطلق هستند. هنر در کلی ترین تعریفش در بینش اسلام روشی برای شرافت روحانی دادن به ماده است. هنرمند با تزیین مواد، سطوح عقل را به اندیشیدن به فضایی فراتر از ماده سوق می دهد تا از پس این نقوش به قلمرو لایتناهی راه یابد.
وی در ادامه در بیان هنر الهی خاطر نشان کرد: از نظر اسلام هنر الهی بیش از هر چیزی نشان دهنده وحدت الهی در جمال و نظم عالم است وحدتی که می توان آن را در هماهنگی و انسجام عالم کثرت و در نظم و توازن جهان مشاهده کرد و جمال دارای همه این شرایط است. به یقین سرمنشاء و خاستگاه هنر قدسی، مرتبط با جهان بینی اسلام و وحی است و ژرف ترین معنای این جهان بینی که محور و اصل بنیادین آن محسوب میشود «وحدانیت» است، و اینکه خداوند یکی است و دیگر اینکه خداوند واجب الوجودی است که علت همه چیز است و باقی همه ممکنات هستند و درواقع همه عالم و پدیدهها جلوهای از خود اوست.
هاشمی درباره تابلوی شعائر نیز خاطر نشان کرد :
اندیشه حقیر در هنر، بر پایه ی این مفهوم استوار است که هنر باید انتقال دهنده ی
حقیقت، زیبایی و معنا باشد. از این رو اثری که به تفصیل معرفی می گردد، ترکیبی از
هنرهای ریشه دار ایرانی و اسلامی است که ایات شریفه حق تعالی نقطه عطف آن است و در
این تابلو تلاش شده آیات و روایات در ساحت رمزواره ها و نمادها به گونه ای نوین با
هدف تدبر در مفاهیم عمیق اسلامی و بازنمایی و تجلی مضامین قرآنی در ساحت هنر به
زبانی ساده و جذاب طراحی گردند. امید که مقبول حضرت حق افتد.
سپس تابلوی «شعائر» با حضور حجت الاسلام حشمتی، دکتر محمدرضا فراهانی و نادر نصیری رونمایی شد و میهمانان نمایشگاه «دیده دل » را افتتاح کردند. این تابلو ترکیب نوینی از مضامین قرآنی در قالب هنر است که در آن از خوشنویسی، تذهیب، منبت کاری و عکاسی بهره برده شده است. سیدروح اله هاشمی در خلق این اثر از همکاری ۱۵ هنرمند بهره برده است. تابلوی شعائر در ابعاد 100 در 120 سانتی متر طراحی شده و این فرایند یک سال به طول انجامیده است.
لازم به ذکر است در نمایشگاه «دیده دل» ۳۰ تابلوی عکاسی از جاذبه های معنوی و تاریخی ایران ارائه شده و در ذیل هر کدام آیات قرآنی متناظر با آن تصاویر نگاشته شده است. نمایشگاه دیده دل تا ۱۲ مهر در نگارخانه مهر فرهنگسرای انقلاب اسلامی فعال است. این فرهنگسرا در بزرگراه شهید نواب صفوی، تقاطع پل کمیل، ابتدای کمیل شرقی واقع شده است.